fbpx

Een luchtreiniger tegen hooikoorts?

De zomer komt er weer aan. De dagen worden langer, de zon gaat weer schijnen en bomen, bloemen en planten beginnen te groeien en bloeien. Kortom, het hooikoortsseizoen begint. Heb jij last van hooikoorts, dan betekent dat een tijd aanbreekt van hoesten, proesten, rode ogen en niezen. Op deze pagina leggen wij uit wat hooikoorts is en hoe je hooikoortsklachten vermindert met een hooikoorts luchtreiniger.

luchtreiniger tegen hooikoorts luchtreiniger hooikoorts
luchtreiniger tegen hooikoortsklachten luchtreiniger hooikoorts

Wat is hooikoorts nou precies?

Zo’n 10 tot 20 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking heeft last van hooikoorts. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen van grassen, planten en bomen. Hiervan zweven hele kleine deeltjes in de lucht (zowel binnen als buiten). Om deze deeltjes onschadelijk te maken produceert je afweersysteem histamine. Door de histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen je bronchiën zich. Hooikoorts is heel hinderlijk, maar kan geen kwaad. Naast een verstopte neus en branderige ogen kun je last hebben van niesaanvallen, hoesten, hoofdpijn, en weinig eetlust.

Om hooikoortsklachten te verminderen is het belangrijk zo min mogelijk pollen in de lucht in huis te hebben. Een luchtreiniger met UVC lamp, ionisator en AOP technologie biedt je een helpende hand.

Hoe helpt een luchtreiniger tegen hooikoorts?

Een luchtreiniger met UVC techniek is gebaseerd op de werking van de natuur en de zon. Het UV-licht schijnt op een omhulsel, de katalysator genaamd. Door de speciale samenstelling van deze katalysator en vocht uit de lucht ontstaat een proces dat fotokatalyse heet. Er ontstaan oxidanten. Deze oxidanten zijn zeer agressief, maar onschadelijk voor mensen, dieren en planten. De oxidanten bewegen zich op eigen kracht door de ruimte en verbinden zich met in de lucht aanwezige pollen en deze worden dan zo zwaar dat ze op de grond vallen.

Micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels), gassen, geurtjes, VOS (vluchtige organische stoffen) worden ook uit de lucht gehaald. Zodra ze een dergelijk deeltje tegenkomen treedt, in een fractie van een seconde, het oxidatieproces in werking. Wat overblijft is zuurstof en waterstof.

werking luchtreiniger hooikoorts

Minder klachten van hooikoorts?

Wil jij het beste voor jezelf of je medewerkers? Wil je dat ze optimaal kunnen presteren omdat ze lekker in hun vel zitten en geen last hebben van hooikoortsklachten? Neem dan contact op om te kijken hoe we kunnen helpen.

Want schone lucht werkt beter!

gebruik hooikoorts luchtreiniger​

Hoe gebruik je een hooikoorts luchtreiniger?

Pollen komen je woning of werkplek binnen via ventilatiesystemen, kieren of open ramen en deuren. Vaak staan deze open voor de benodigde en fijne frisse lucht. Helaas heeft dat een neveneffect voor mensen met hooikoortsklachten. Om deze klachten te verminderen is het nodig om de binnenlucht continue actief te reinigen. Te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Met onze professionele luchtreinigers tegen hooikoorts verbeteren wij de kwaliteit van de binnenlucht op een dusdanige manier dat je geen of minder last meer hebt van de pollen in de lucht.

Een bijkomend voordeel van deze professionele luchtreinigers is dat ze ook helpen bij klachten als COPD, astma, vieze geurtjes in huis en Corona.

Toepassingsmethoden van een luchtreiniger tegen hooikoorts

Er is een enorme diversiteit aan ruimtes en het gebruik van ruimtes dat geen enkele uv luchtreiniger geschikt zal zijn voor iedere toepassing. Om verontreinigde lucht op de juiste en veilige manier te reinigen met uv-c licht, zal het het juiste type uvc luchtreiniger geplaatst moeten worden. Laat je hier goed over adviseren, want verkeerd gebruik kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, terwijl je het juist plaatst om een veilige leef- en werkomgeving te realiseren.

Losse luchtreinigers

Onze losse professionele luchtreinigers tegen hooikoorts kun je in de kamer plaatsen waar je zit en waar je het meeste last hebt. Je kunt hem makkelijk van de woonkamer naar je slaapkamer of kantoor meenemen.

Luchtreiniger voor WTW systemen

Bij woningen die ventileren met een WTW installatie (warmte terugwin) zijn de meeste klachten, aangezien deze systemen actief versie lucht (met pollen) naar binnen blazen. Voor WTW systemen hebben we een speciale oplossing zodat alle ruimtes aangesloten op het WTW systeem baat hebben van de luchtreiniging.

ACM Processed Air neemt alle zorgen voor installatie van een luchtreiniger voor je WTW systeem uit handen. Wij installeren de luchtreiniger en zorgen dat deze optimaal functioneert.

Luchtreiniger voor luchtbehandeling (HVAC)

Voor woningen of kantoren met een actief luchtbehandelingsysteem zijn professionele luchtreinigers beschikbaar. Of deze systemen nu wel of niet verse lucht aanzuigen, alle lucht wordt grondig gereinigd.   

ACM Processed Air neemt alle zorgen voor installatie van een luchtreiniger voor je luchtbehandelingsysteem uit handen. Vooraf kijken we wat de capaciteit en situatie is en zorgen dat een passende luchtreiniger geïnstalleerd wordt en optimaal functioneert.

Je bent nog 1 stap verwijderd van minder hooikoortsklachten

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op om te bespreken hoe we je kunnen helpen met het oplossen van je hooikoortsklachten.

Denk je eens in, als je binnenkomt in je huis en dat je klachten dan rustig afnemen en je ogen of neus weer tot rust komen. Hoe fijn zou dat zijn.

Een professionele luchtreiniger helpt je met of bij:

abaa luchtreinger wordcloud

Sinds ik een Clean Air professionele luchtreiniger heb, heb ik binnen veel minder hooikoortsklachten.

Veelgestelde vragen

Een luchtreiniger tegen hooikoorts met UVC techniek is gebaseerd op de werking van de natuur en de zon. Het UV-licht schijnt op een omhulsel, de katalysator genaamd. Door de speciale samenstelling van deze katalysator en vocht uit de lucht ontstaat een proces dat fotokatalyse heet. Er ontstaan oxidanten. Deze oxidanten zijn zeer agressief, maar onschadelijk voor mensen, dieren en planten. De oxidanten bewegen zich op eigen kracht door de ruimte en verbinden zich met in de lucht aanwezige pollen en deze worden dan zo zwaar dat ze op de grond vallen.

Pollen komen je woning of werkplek binnen via ventilatiesystemen, kieren of open ramen en deuren. Vaak staan deze open voor de benodigde en fijne frisse lucht. Helaas heeft dat een neveneffect voor mensen met hooikoortsklachten. Om deze klachten te verminderen is het nodig om de binnenlucht continue actief te reinigen. Te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Met onze professionele luchtreinigers tegen hooikoorts verbeteren wij de kwaliteit van de binnenlucht op een dusdanige manier dat je geen of minder last meer hebt van de pollen in de lucht.

Dat is het zeker. De gebruikte techniek is gebaseerd op de werking van de natuur en de zon. Met een proces dat fotokatalyse heet ontstaan oxidanten. Deze oxidanten zijn zeer agressief, maar onschadelijk voor mensen, dieren en planten. De oxidanten verbinden zich met in de lucht aanwezige micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels), gassen, geurtjes en VOS (vluchtige organische stoffen). Zodra ze een dergelijk deeltje tegenkomen treedt, in een fractie van een seconde, het oxidatieproces in werking. Wat overblijft is zuurstof en waterstof.

Door hooikoorts kun je deze klachten en/of symptomen krijgen:

 • jeuk aan de neus
 • een verstopte neus of een snotneus
 • niezen
 • jeukende ogen
 • tranen
 • een droge keel, soms met kriebelhoest.
 • een vol gevoel in het hoofd
 • koortsig gevoel
 • moe
 • benauwd
 • piepend geluid bij het ademhalen

Al deze klachten kunnen ook door iets anders komen. Je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor katten of huisstofmijt. Hooikoortsklachten krijg je alleen als grassen, planten en bomen bloeien.

De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigst tijdens het pollenseizoen. Aangezien niet iedereen allergisch is voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen, kunnen perioden waarin je last hebt van hooikoorts dus per persoon ook verschillend zijn. Als je zeker wilt weten of je allergisch bent voor pollen en dus bevattelijk voor hooikoorts, kun je bij de huisarts een allergietest doen.

Er zijn drie typen hooikoorts, die samenhangen met de bloeitijd van planten en bomen:

 • Het voorjaarstype, veroorzaakt door boompollen van vooral berk, els, hazelaar, iep, den en eik.
 • Het zomertype, veroorzaakt door gras- en onkruidpollen, vooral zuring, weegbree en bijvoet.
 • Het najaarstype, ook veroorzaakt door met name onkruidpollen.

Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen van grassen, planten en bomen. Hiervan zweven hele kleine deeltjes in de lucht. Om deze deeltjes onschadelijk te maken produceert je afweersysteem histamine. Door de histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen je bronchiën zich. Hooikoorts is heel hinderlijk, maar kan geen kwaad. Naast een verstopte neus en branderige ogen kun je last hebben van niesaanvallen, hoesten, hoofdpijn, en weinig eetlust.

 

Er zijn drie typen hooikoorts, die samenhangen met de bloeitijd van planten en bomen:

 • Het voorjaarstype, veroorzaakt door boompollen van vooral berk, els, hazelaar, iep, den en eik.
 • Het zomertype, veroorzaakt door gras- en onkruidpollen, vooral zuring, weegbree en bijvoet.
 • Het najaarstype, ook veroorzaakt door met name onkruidpollen.

Pollen of was het toch stuifmeel? Je hoort deze twee termen continu tijdens het hooikoortsseizoen, maar wat betekenen ze nu precies? Zit er een verschil tussen de twee termen en wat hebben ze te maken met allergieën? Zijn er verschillende soorten pollen? We beantwoorden al deze vragen.

 

Het belangrijkste om te weten is dat deze pollen zorgen voor je klachten. De professionele luchtreinigers van ACM Processed Air maken deze pollen onschadelijk en kunnen dus je klachten binnen verhelpen.

 

Wat zijn pollen?

Pollen zijn een gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Je hebt misschien wel gehoord dat mensen zowel over pollen, als over stuifmeel praten. Beide termen zijn goed, want ze betekenen hetzelfde. Pollen komen voor in twee verschillende soorten: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen.

 

Lichte en stoffige pollen

Lichte pollen worden door de wind meegenomen en leggen daarmee lange afstanden af. Het grootste deel van de pollen valt op de grond en een fractie bereikt andere planten voor bestuiving. Doordat zoveel pollen verloren gaan, produceren de bijbehorende planten extra veel pollen om hun kans tot bestuiving te vergroten. Mensen met een pollenallergie hebben last van lichte, stoffige pollen.

 

Zware en kleverige pollen

Zware pollen kunnen niet door de wind worden meegeblazen en moeten daarom door insecten worden overgedragen, om andere planten te bestuiven. Deze ‘ontvangende’ planten leveren voedzame pollen voor de insecten om te eten en in ruil daarvoor dragen die een deel van de pollen rechtstreeks naar andere bloemen over. Dit is efficiënter dan de windbestuiving bij lichte pollen, omdat de pollen niet verloren gaan. De plant hoeft daardoor ook minder pollen aan te maken. Mensen met een pollenallergie hebben trouwens geen last van zware, kleverige pollen.

 

Wat is een pollenallergie?

Bij een allergie voor pollen, ook wel hooikoorts genoemd, treedt er een allergische reactie op aan onder andere de luchtwegen na het inademen van stuifmeel (lichte pollen) dat vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel is afkomstig van grassen, planten en bomen. Je kunt dan onder andere last krijgen van tranende ogen, rode ogen, niezen en een loopneus. Wanneer je last hebt van een pollenallergie betekent dat niet dat je allergisch bent voor alle pollen afkomstig van grassen, planten en bomen. De soorten pollen verschillen per gewas en worden per individu anders ontvangen.

 

Welke pollen zijn er?

Er zijn dus verschillende soorten pollen. Toch is gebleken dat er voor bepaalde pollen een hogere gevoeligheid is, dan bij andere pollen. Hieronder lees je de meest voorkomende.

 

De els

De els is één van de vroegst bloeiende bomen. Deze bloeit namelijk vanaf februari tot en met maart. In maart produceert de els het meeste stuifmeel waardoor mensen met een pollenallergie voor de els, voornamelijk in deze periode last hebben van hooikoorts. De els is te herkennen aan de zwarte schors, die in veel gevallen gescheurd oogt. Deze bomen komen met name voor op drassige plaatsen en langs waterkanten.

 

De hazelaar

Hazelaars zijn ook vroegbloeiers: halverwege maart worden namelijk de meeste pollen geproduceerd. De hazelaar bloeit al zonder bladeren te hebben. Dit kan misleidend overkomen, als je gevoelig bent voor deze pollen. De hazelaar komt met name voor in loofbossen en aan bosranden.

 

De berk

Berken bloeien net zoals de hazelaar vanaf halverwege maart tot halverwege mei. Een berk is eenvoudig te herkennen aan de witte stam en takken. In Nederland groeien berken voornamelijk op de zandgronden in de oostelijke helft van het land, maar ook zijn ze vaak aangeplant in diverse parken, tuinen en straten.

 

Grassen

Gras is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Het is lastig om dit te vermijden, aangezien overal in Nederland gras te vinden is. Van de circa 140 verschillende soorten gras in Nederland, veroorzaken er 29 de verschijnselen van hooikoorts. Dit gras bloeit ruwweg tussen begin mei en half juli.

 

Bijvoet

Bijvoet is een onkruid dat met name te vinden is aan weg- en waterkanten, langs spoorlijnen en op braakliggende terreinen. De plant kan ruim een meter hoog worden en is te herkennen aan de rijke vertakkingen en de kleine gele bloemen. Bijvoet bloeit laat in de zomer, met augustus als piekperiode. De bloeiperiode van de bijvoet sluit voor veel mensen de hooikoortsperiode af.